Från chokladfabrikör till sänginnovatör

Från chokladfabrikör till sänginnovatör

Historien om familjeföretaget DUX®.

Ända sedan DUX grundades 1926, har vår ambition varit att tillverka världens skönaste sängar. Något annat har aldrig varit aktuellt för oss. DUX-sängen är resultatet av avancerad sömnforskning och teknik – i kombination med klassiskt svenskt hantverkskunnande. Ett gränsöverskridande samarbete med din goda nattsömn som slutmål.

Men låt oss för en stund vrida tillbaka klockan till 1924 – året då historien om DUX inleds. Vi befinner oss i Chicago, i sällskap med en viss Efraim Ljung – svensk chokladfabrikör på affärsresa i Den Nya Världen. 

”Our beds should be the world’s greatest place for recovery.” Efraim Ljung
UPPVAKNANDET

UPPVAKNANDET

Efraim Ljung checkade in på det lilla oansenliga hotellet i centrala Chicago som chokladfabrikör – och checkade ut som sänginnovatör. Natten hade lett fram till ett uppvaknande, i dubbel bemärkelse. ”Hur kan en säng vara så skön?”, frågade han sig på morgonen efter en nattsömn vars motsvarighet han aldrig tidigare upplevt.

EN FASCINERANDE UPPTÄCKT

EN FASCINERANDE UPPTÄCKT

Nyfikenheten blev övermäktig och efter en snabb överläggning med sitt samvete plockade Efraim fram pennkniven och gjorde ett försiktigt snitt i sängtyget. Upptäckten förvånade och fascinerade honom; sängen var konstruerad av fjädrande stålspiraler. Han sydde omsorgsfullt ihop tyget, men minnet av vad han hade sett tog han med hem till Sverige.

UNIK SPIRALTEKNIK

UNIK SPIRALTEKNIK

Tankarna på den fjädrande sängen och den ljuvliga sömn den hade skänkt gick inte att skaka av sig. Efraim lade sin verksamhet i konfektyrbranschen åt sidan och började experimentera med fjädrande stålspiraler av olika styrka och spänstighet. Ansträngningarna ledde så småningom fram till den första DUX-sängen – med en känslig och unik spiralteknik som reagerar på tryck och tyngd.

KVALITET, INNOVATION OCH HANTVERK

KVALITET, INNOVATION OCH HANTVERK

På 50- och 60-talen vidgades verksamheten till att omfatta även soffor och fåtöljer. Under 80-talet skapades butikskonceptet DUXIANA som senare vidareutvecklades till en designhotellkedja med samma namn. I dag finns DUX representerat i 22 länder och är en stark symbol för kvalitet, innovation och hantverk över hela världen – precis som Efraim Ljung önskade för över 85 år sedan.

VÅR VISION DRIVER OSS FRAMÅT

VÅR VISION DRIVER OSS FRAMÅT

DUX är latin för ”ledare” och ledarandan har genomsyrat företaget från första början. Efraims brinnande engagemang och nyfikenhet har levt vidare genom generation efter generation av Ljung-arvingar. Vi håller ständigt ett vakande öga på teknik och forskning och utvecklar våra produkter i enlighet med de senaste rönen och landvinningarna. Visionen om den goda nattsömnen ligger i vårt DNA och det är den som driver oss framåt.